Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Licznik odwiedzin

Today 20

Yesterday 19

Month 588

All 27099

Currently are 34 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Pogoda

×

Błąd

cURL extension is not available on your server. in module "mod_sp_weather"

Cannot get "Katowice" woeid in module "mod_sp_weather".

cURL extension is not available on your server. in module "mod_sp_weather"

cURL extension is not available on your server. in module "mod_sp_weather"

cURL extension is not available on your server. in module "mod_sp_weather"

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Rodzaje pączków

Opublikowano: 26 maj 2015
Super User Odsłony: 137


Pączek nie jest typowo polskim przysmakiem. Wiele krajów ma jedyne w swoim rodzaju pączki, które potrafią znacznie się różnić wyglądem i smakiem. Zapraszamy do przeczytania naszego przewodnika po pączkach z całego świata:

-Pączki berlińskie - znane w całej Europie, również w naszym kraju. Charakteryzuje je to, że na środku mają jasny pasek. Zazwyczaj są nadziewane marmoladą, ale czasem również czekoladą, advocatem lub toffi. Na wierzchu posypywane cukrem pudrem lub lukrowane.

-Doughnuts - to pączki amerykańskie, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. Doughnuts są puszyste w środku i lekko chrupiące, a ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają doskonale znane w Polsce oponki).

-Pączki wiedeńskie (hiszpańskie) - są dostępne w wielu cukierniach w naszym kraju. Bardzo słodkie, przybierające formę „gniazda”, mają zupełnie inny smak niż pączki berlińskie. Są zrobione z ciasta parzonego.

-Sufganiot - w Izraelu na święto Hannukah podawany jest słodki przysmak przypominający pączki berlińskie. Smażone ciasto drożdżowe nadziewa się  strzykawką od góry. Dlatego wygląd tych pączków jest charakterystyczny – na wierzchu zawsze mają odrobinę nadzienia.

-Lokma - to pączki tureckie – niewielkie okrągłe kuleczki z miodem lub cukrowym syropem. Podobne pączki  - loukoumas - są podawane w Grecji.

-Oliebollen - spożywany w sylwestrową noc i w Nowy Rok  holenderski przysmak. Jest tak jak tradycyjne pączki przyrządzony z ciasta drożdżowego, ale z wyglądu bardziej przypomina racuchy. Oliebollen nie nadziewa się marmoladą, ale rodzynkami, żurawiną i kawałkami jabłka.

-Zeppole i bomboloni - włosi mają aż dwa rodzaje pączków. Zeppole są podawane z okazji Dnia Ojca i przypominają polskie ptysie (zwykle są serwowane z  kremami). Zostają posypane cukrem lub cukrem pudrem, a ich nadzienie zawsze jest widoczne. Bomboloni to toskański przysmak, który bardzo przypomina pączki berlińskie. Różni go to, że ciasto drożdżowe jest nadziewane od góry (a nie od boku) i jego odrobina znajduje się na wierzchu pączka.

 

Pączki z dziurką

Pączki z dziurk...
Image Detail Image Download

Pączki bez dziurki

Pączki bez dziu...
Image Detail Image Download